notiuni-de-contabilitate

Notiuni de contabilitate pe care trebuie sa le stie orice antreprenor

In general, proprietarii de afaceri nu obisnuiesc sa acorde prea multa importanta aspectelor ce tin de contabilitate sau fiscalitate. Cei mai multi lasa totul in grija contabililor angajati sau, pentru un plus de siguranta, incheie un contract si cu o firma de contabilitate ca sa beneficieze de verificari suplimentare. Totusi, chiar daca nu este neaparat util sa cunosti in amanunt totate detaliile contabile referitoare la business-ul pe care il conduci, trebuie sa stapanesti cateva notiuni de contabilitate care sa te ajute la fundamentarea deciziilor de afaceri. Mai mult, acestea iti pot fi de folos si pentru interpretarea anumitor situatii financiare sau pentru a sti ce anume sa-i soliciti specialistului care iti administreaza afacerile.

Ce notiuni de contabilitate sunt utile pentru antreprenori

Contabilitatea este un domeniu foarte complex, care tine de performanta financiara a intregului business. Punct central al fiecarei companii, aceasta nu trebuie lasata la voia intamplarii, insa in calitate de antreprenor trebuie sa ai cateva notiuni de contabilitate de baza ca sa poti lua decizii pertinente si sa-ti gestionezi eficient firma. Iata ce trebuie sa stii ca sa te comporti ca un adevarat profesionist in afaceri:

Bugetul de venituri si cheltuieli

Este una dintre cele mai simple, dar totodata importante notiuni de contabilitate pe care trebuie sa le cunoasca un antreprenor. Bugetul de venituri si cheltuieli, un instrument financiar care se intocmeste la nivelul intregii activitati, iti ofera sansa de a estima cat mai corect evolutia veniturilor si cheltuielilor intr-o anumita perioada de timp. Practic, un antreprenor poate cunoaste nivelul la care afacerea sa atinge punctul critic si poate vedea cat este de rentabila compania pentru a putea proiecta cat mai bine deciziile viitoare.

Cash flow sau flux de numerar

Denumit si flux de trezorerie, cash flow-ul reprezinta diferenta dintre incasarile si iesirile de numerar ale unei societati pe o perioada de timp analizata, respectiv o saptamana, o luna, un trimestru, un an sau mai mult. De regula, perioada este egala cu cea a unui exercitiu financiar complet. Fluxul de numerar se numara printre notiunile de contabilitateutilizate de catre manageri, antreprenori, investitori sau analistii financiari in fundamentarea deciziilor de afaceri intrucat exprima capacitatea business-ului de a genera profit.

Active si pasive

Fiecare antreprenor ar trebui sa cunoasca aceste notiuni de contabilitate. Cand vorbim de pasive, ne referim la anumite obligatii pe care firma trebuie sa le indeplineasca. De exemplu, un imprumut la banca devine o pasiva pentru companie. In ceea ce priveste activele, acestea sunt mijloacele care asigura un venit pentru mai multi ani. Activele circulante reprezinta acele active ce inseamna numerar sau care pot fi convertite in bani lichizi pe termen scurt, cum ar fi stocurile de marfa, creantele ori investitiile financiare pe termen scurt. Activele imobilizate se refera la cele care nu pot fi convertite imediat in bani lichizi, precum cladirile, terenurile, mobilierul, vehiculele sau echipamentele. Pe scurt, structura matematica a bilantului financiar presupune:

Active = Pasive + Capital propriu

Capital propriu

Vorbim aici de interesul rezidual al proprietarilor in activele unei companii, dupa deducerea tuturor datoriilor. Mai exact, capitalul propriu vizeaza banii investiti de antreprenori pentru dezvoltarea business-ului, diferenta dintre activele societatii si pasivele sale. Daca afacerea va fi lichidata, capitalul propriu este ceea ce ii va ramane antreprenorului.

Marja bruta

Este un indicator care te ajuta sa intelegi cum sa-ti vinzi produsul sau serviciul. Marja bruta reprezinta procentul din cifra de afaceri care ii revine societatii, dupa ce este scazut costul de productie sau cel de achizitie al bunurilor si serviciilor comercializate. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat si companiei ii voi ramane mai multi bani din vanzari. Insa, nu toata suma obtinuta inseamna profit pentru ca o parte din bani vor fi utilizati si pentru plata altor obligatii (chirii, salariile personalului, dobanzi la credite, etc.).

Situatii financiare lunare, semestriale sau anuale

Se regasesc printre acele notiuni de contabilitate pe care un antreprenor trebuie sa le stie ca sa interpreteze balanta de verificare si bilantul contabil, dar si contul de profit si pierdere. Astfel, balanta de verificare este un document intocmit lunar pentru a verifica exactitatea inregistrarilor contabile, iar in baza ei se realizeaza situatiile financiare semestriale sau anuale. Bilantul contabil inseamna descrierea sintetica a activelor si pasivelor unei companii la un anumit moment, in timp ce contul de profit si pierdere evidentiaza modul in care a fost obtinut rezultatul societatii in anul anterior.

Taxa pe valoare adaugata

La infiintare, o societate comerciala poate fi neplatitoare de TVA, daca nu opteaza altfel, si ajunge platitoare de TVA doar daca depaseste plafonul de 300.000 lei venituri/an. TVA-ul este un impozit direct care se aplica in cota standard de 19% si doua cote reduse de 9% (medicamente, alimente, livrarea apei potabile, etc.) si 5% (carti, manuale, servicii de restaurant si catering, locuinte, etc.).

Pragul de rentabilitate

In calitate de antreprenor trebuie sa iti indrepti atentia si catre una dintre cele mai importante notiuni de contabilitate. Pragul de rentabilitate se refera la acel nivel minim al vanzarilor pe care firma ta trebuie sa le realizeze ca sa nu inregistreze pierderi si la care profitul este zero. De la acest nivel, orice compania vinde in plus va conduce la obtinerea de profit.

Salarii si plata contributiilor sociale

Ca angajator, orice antreprenor trebuie sa stie ce salarii le revin oamenilor incadrati in munca si care sunt formulele de calcul pentru plata contributiilor sociale ori a altor taxe.

Gradul de indatorare

Chir daca este una dintre notiunile de contabilitate de care antreprenorii se lovesc mai tarziu si nu neaparat cand isi incep afacerea, gradul de indatorare este extrem de important pentru dezvoltarea accelerata a business-ului. Acesta aspect poate fi privit ca o comparatie intre capitaluri, banii de care antreprenorul dispune sau pe care ii va obtine, si datorii, adica imprumuturile la banci si alti creditori, ce trebuie rambursate la timp.

Costuri fixe si costuri variabile

Bineinteles, ca proprietar de afacere trebuie sa detii si aceste notiuni de contabilitate. Costurile fixe sunt cele care nu se modifica, indiferent daca productia companiei scade ori se mareste. In mod evident, aceste cheltuieli sunt cel mai usor de previzionat. Pot fi costuri fixe salariile, chiriile, utilitatile. Costurile variabile sunt cele care se schimba in functie de cantitatile produse ori serviciile prestate.

Gradul de concentrare

Acest indicator, exprimat de obicei procentual, masoara cat la suta din afacerile companiei sunt derulate cu un anumit client sau furnizor. In general, daca business-ul tau se bazeaza strict pe un singur client sau doar pe cativa, atunci strategia este una pierzatoare. Cand reusesti sa ai un portofoliu de clienti diversificat, riscurile vor fi mai mici.

De regula, toti antreprenorii isi lanseaza afacerile cu mult entuziasm. Insa, lucrurile se pot schimba foarte usor daca acestia nu stiu cum sa gestioneze eficient activitatea firmei sau nu pot lua decizii bune, bazate pe anumiti indicatori. Asadar, daca vrei sa tii totul sub control pentru bunul mers al companiei tale asigura-te ca cunosti cel putin cateva notiuni de contabilitate dintre cele mentionate mai sus.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *