Microgranturi

Masura 1 – Microgranturi, relansata in luna octombrie

Vesti bune pentru firme si PFA-uri! Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului relanseaza Masura 1 – Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile. Potrivit unui comunicat de presa, aplicatia de inscriere pentru a doua sesiune aferenta acestei masuri va fi disponibila disponibilă pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro, in perioada 12-22 octombrie 2021.

Masura 1 face parte din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, cu completarile si modificarile ulterioare, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020.

Ajutor nerambursabil in valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar

Relansarea masurii de sprijin care ofera ajutor financiar nerambursabil sub forma forfetara in valoare de maxim 2.000 euro/beneficiar, vine cu serie de noutati in plus fata de facilitatile oferite in prima sesiune. Totodata, banii pot reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente masurii. Pe lista noilor conditii se afla urmatoarele:

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria Întreprinderilor Individuale și a Întreprinderilor Familiale, cu activitate economică în unul din domeniile prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG 130/2020;
  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria profesioniștilor, definiți și reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege.

Foarte multi bani necheltuiti din prima editie a Masurii 1

In prima editie a Masurii 1, desfasurata in erioada 12-21 octombrie 2020, a ramas necheltuita suma de 65 de milioane de euro, respectiv doua treimi din bugetul total disponibil. Anul trecut, s-au inscris pentru microgranturi 29.250 de solicitanti, dintre care 19.615 au fost admisi la finantare, iar 9.635 au fost respinsi, in prima faza. Totusi, dupa admiterea in program, multi dintre beneficiari fie nu si-au semnat contractele in termentul-limita stabilit prin procedura Masurii 1, fie au incalcat alti termeni procedurali. Astfel, 11.876 de solicitanti de microgranturi au fost respinsi din start sau au fost admisi, dar li s-au reziliat contractele de finantare pentru ca nu au parcurs anumite proceduri obligatorii dupa admitere. La Masura 1, beneficiarii eligibili erau din randul unor agenti economici (SRL, PFA etc.) fara angajati in anul 2019.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *