Contabil-sau-firma-de-contabilitate

Contabil sau firma de contabilitate pentru afacerea ta?

Fie ca intentionezi sa-ti deschizi o afacere, fie ca deja conduci un business de succes, cu siguranta ai nevoie de servicii de contabilitate. Acest domeniu este extrem de important pentru societatea ta, de aceea trebuie sa gasesti un contabil sau firma de contabilitate cu experienta, care sa-ti puna la punct fiecare detaliu de ordin financiar. Insa, tocmai aceasta este dilema multor antreprenori, care nu stiu daca este mai bine sa angajeze una sau mai multe persoane specializate ori sa mizeze pe externalizarea serviciilor. Daca te afli si tu in aceasta situatie, iata cateva lucruri care te vor ajuta sa iei o decizie potrivita.

Ce alegi: contabil sau firma de contabilitate?

In general, am putea spune ca atata vreme cat firma ta nu are de suferit si lucreaza respectand prevederile legale, nu conteaza daca alegi un contabil sau firma de contabilitate. Totusi, companiile trebuie sa puna foarte mult accent pe obtinerea de profit, iar aici poate sa apara o diferenta notabila intre cele doua optiuni pe care le are la dispozitie un antreprenor.

Avantajele si dezavantajele firmei de contabilitate

O firma autorizata de contabilitate este un furnizor de servicii specializate, care reuneste contabili cu experienta, ce isi ofera serviciile diferitelor tipuri de clienti. La fel ca si persoanele fizice si firmele de contabilitate se pot specializa in diferite domenii din sectorul contabil, ca de exemplu infiintarea de intreprinderi sau lichidari ale societatilor. De asemenea, acestea pot alege sa-si concentreze atentia doar pe o nisa specifica, precum intreprinderi mici ori corporatii. Insa, cele mai multe dintre firmele de contabilitate ofera o gama larga de servicii de inalta calitate, tuturor formelor juridice, indiferent de marimea lor.

Avantajele unei firme de contabilitate

 • Raport excelent calitate-pret; nu sunt necesare costuri pentru recrutarea si pregatirea unui contabil si nici cheltuieli pentru un angajat in plus, pentru programul de contabilitate ori alte echipamente
 • Increderea oferita de adevarati profesionisti
 • Servicii complexe si complete de inalta eficienta
 • Promovarea parteneriatelor pe termen lung, echitabile si profitabile pentru ambele parti
 • Furnizarea de servicii financiar-contabile personalizate pentru nevoile societatii
 • Economie de timp
 • Flexibilitatea firmei de contabilitate de a se deplasa oricand la sediul clientului si de a lucra de oriunde
 • Asigurari de raspundere profesionala
 • Eficienta in lucru si personalul calificat
 • Firma de contabilitate este mereu la curent cu noutatile legislative pe probleme specifice
 • Furnizarea de rapoarte periodice
 • Identificarea celor mai avantajoase solutii pentru clienti si acordarea de  asistenta de specialitate
 • Realizarea de analize economico-financiare, audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale.

Dezavantajele unei firme de contabilitate

La capitolul dezavantaje, atunci cand trebuie sa alegi intre contabil sau firma de contabilitate, trebuie sa cunosti si aspectele mai putin placute ale fiecarei variante. In cazul unei societati autorizate, unul dintre lucrurile care i-ar putea nemultumi pe antreprenori se refera la faptul ca profesionistii contabili nu sunt zi de zi la serviciu, la fel ca alti angajati. De asemenea, lipsa de comunicare poate fi un alt dezavantaj, pentru ca in cazul unui salariat comunicarea poate fi mai solida.

Avantajele si dezavantajele unui contabil

De regula, unul sau mai multi contabili angajati intr-o firma sunt insarcinati cu o gama larga de sarcini de lucru ori cu o nisa foarte concentrata, in functie de marimea departamentului de contabilitate. In cadrul afacerilor mici, aceeasi persoana poate fi responsabila pentru toate aspectele financiar-contabile, inclusiv procese importante precum salarizare, consultanta fiscala, intocmirea declaratiilor si situatiilor financiare. Acest lucru poate conduce la aparitia erorilor, mai ales pe masura ce o afacere creste.

Avantajele unui contabil

 • Poate fi controlat tot timpul si i se pot impune sarcini noi
 • Proximitatea reprezinta un avantaj important
 • Comunicarea cu un contabil angajat este mai facila
 • Isi poate focusa atentia doar spre firma la care lucreaza
 • Adaptarea mai rapida la nevoile companiei.

Dezavantajele unui contabil

De cele mai multe ori, firmele mici ar trebui sa se gandeasca daca sa aleaga un contabil sau firma de contabilitate. Un angajat in plus s-ar putea sa nu-si gaseasca locul si sa nu aiba ce face, insa va trebui sa fie platit indiferent de volumul de munca. Un alt dezavantaj este si faptul ca angajarea unei persoane necesita timp si bani, iar daca recrutorul nu detine cateva notiuni solide de contabilitate, selectarea unui profesionist poate fi dificila. Totodata, angajand un contabil in-house vor creste cheltuielile pentru ca, pe langa salariu, apar si costurile legate de alte beneficii, ore suplimentare, birou, calculator, accesorii de birou, soft-uri si multe altele. In definitiv, pretul mult prea mare care ar trebui platit pentru un contabil s-ar putea sa nu renteze atunci cand nu sunt multe documente sau un volum de munca ridicat.

In concluzie, daca te gandesti sa alegi intre contabil sau firma de contabilitate, sfatul nostru ar fi sa-ti indrepti atentia catre cea de-a doua varianta, mai ales daca nu ai o companie mare. Astfel, vei beneficia de servicii profesionale de contabilitate, iar avantajele unei colaborari vor fi numeroase. Contabili buni sunt si in cadrul firmelor de contabilitate, cat si in regim propriu, care pot fi angajati. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa descoperi persoanele potrivite care sa te ajute la gestionarea corecta a afacerii tale!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *