conturi-contabile

Ce reprezinta conturile contabile si care dintre ele sunt folosite des

Contabilitatea este fara doar si poate cel mai important departament al unei entitati economice. Aceasta ofera stabilitate afacerii, contribuie la planificarea, organizarea si dezvoltarea societatii, dar totodata presupune o serie de activitati minutioase pentru ca are la baza nenumarate inregistrari, documente, operatiuni si situatii exceptionale ce trebuie tinute sub control pentru bunul mers al companiei. Toata aceasta imagine de ansamblu asupra situatiei economice a firmei este realizata cu ajutorul unor conturi contabile cu care se tine evidenta operatiilor. Haide sa vedem impreuna ce reprezinta acestea si care dintre ele sunt folosite cel mai des in contabilitate.

Ce sunt conturile contabile

Pentru a oferi o definitie simpla si pe intelesul tuturor, putem afirma ca aceste conturi contabile reprezinta o modalitate de codificare financiara a patrimoniului. Instrumente de baza ale contabilitatii, acestea urmaresc in mod operativ existenta si miscarea elementelor de patrimoniu. Practic, ele sunt folosite pentru a reflecta inregistrarea in contabilitate a existentei, miscarii, transformarii si starii la un moment dat a elementelor de patrimoniu, iar nici o operatie economica nu poate fi inregistrata in contabilitatea unei firme fara documente justificative si conturi contabile.

Exprimarea conturilor contabile se efectueaza in bani pentru ca in acest fel sunt evaluate bunurile, creantele si tranzactiile economice. Conturile contabile sunt organizate avand in vedere continutul lor economic si dupa functia contabila pe care o indeplinesc. Totalitatea conturilor contabile pentru codificarea patrimoniului constituie planul de conturi general.

Ce reprezinta planul de conturi general

Acesta este un tablou al tuturor conturilor sistematizate sub forma unei liste, un document normativ referitor la clasificarea si codificarea conturilor. Planul de conturi general cuprinde noua clase si numeroase conturi contabile, denumirea si tipul lor (activ, pasiv si bifunctional). Planul de conturi general este stabilit prin lege, utilizat de orice entitate economica in contabilitate, disponibil in cadrul aplicatiilor contabile si poate fi modificat din ordinul Ministerului Finantelor Publice. Acesta include 9 clase, si anume:

  1. Active imobilizate
  2. Active circulante
  3. Capital propriu
  4. Datorii pe termen lung
  5. Datorii curente
  6. Venituri
  7. Cheltuieli
  8. Conturi de gestiune
  9. Conturi extrabilantiere

Clasele 1-7 cuprind conturile contabilitatii financiare folosite pentru generalizarea informatiei ce va fi evidentiata in rapoartele financiare si destinata utilizatorilor interni si externi. Dupa continutul lor economic, ele se impart in conturi de bilant (clasele 1-5), folosite pentru contabilizarea activelor, capitalului propriu si datoriilor societatii, si de rezultate (clasele 6-7), care se refera la veniturile si cheltuielile firmei.

Clasa 8 include conturile contabilitatii de gestiune, destinate generalizarii informatiei referitoare la costurile de productie, incasarile din vanzarea bunurilor in numerar, adaosul comercial si alte elemente contabile cu caracter tranzitoriu. Conturile contabile din clasa 8 se inchid cu cele de bilant si/sau cele de rezultate.

Clasa 9 vizeaza conturile extrabilantiere, destinate generalizarii informatiei privind bunurile ce nu au fost inregistrate in bilantul societatii, dar care se afla in gestiunea acesteia, creantele si datoriile contingente, pierderile fiscale, garantiile acordate si primite sau alte elemente asemanatoare.

Cum se folosesc conturile contabile

Prin intermediul conturilor contabile, care sunt organizate tinand seama de continutul lor economic si functia contabila, se pot urmari toate activele si pasivele din patrimoniul unei societati comerciale. Un cont contabil se prezinta sub forma literei T.  Luand in considerare principiul dublei inregistrari, in partea stanga a contului, care poarta numele de Debit, sunt inregistrate cresterile, iar in partea dreapta, numita Credit, sunt trecute scaderile.

Cand vorbim del conturile de active patrimoniale, active imobilizante, active circulante si procese economice sub forma de cheltuieli, este stabilit ca separatia sa se faca de la stanga la dreapta, adica in partea stanga sa fie trecute existentul si cresterile, iar in dreapata scaderile elementului patrimonial. In cazul conturilor pasive, conturilor de capital, datoriilor si proceselor economice sub forma de venituri si provizioane, separatia se va face invers, de la dreapta la stanga.

De ce avem nevoie de conturi contabile

Contabilitatea reprezinta fundamentul tuturor companiilor, dar acest pilon esential pentru activitatea financiara nu poate asigura bunastrarea societatilor fara conturile contabile, cele care ajuta la evidenta operatiilor economice. Oricarui cont contabil i se atribuie o fisa ce poarta numele de fisa contului si include coloane precum debit, credit si sold. Denumirea sau titlul conturilor contabile reprezinta numele prin care poate fi identificat elementul patrimonial urmarit prin cont. Conturile contabile sunt cele care reglementeaza modul de inregistrare a actiunilor economice, care permit pastrarea evidentei fiecarui element patrimonial in parte si asigura inregistrarea operatiunilor in mod sistematic. Totodata, aceste instrumente fac legatura intre bilant si balanta de verificare si ofera detalii in orice moment despre situatia economica a unui element din patrimoniu.

Utilizarea conturilor conturilor contabile usureaza activitatea financiara a unei companii si conduce la evitarea greselilor din evidenta contabila, reflectand cat mai fidel structura patrimoniului.

Ce conturi contabile se folosesc cel mai des

Cu toate ca planul de conturi general cuprinde o multime de conturi, fiecare societate le foloseste doar pe cele potrivite in functie de specificul activitatii sale. Totusi, indiferent profilul sau, orice companie utilizeaza in mod frecvent:

  • Contul de casa (5311)
  • Conturi la banci in lei (5121)
  • Viramente interne (581)
  • Clienti (4111)
  • Furnizori (401)
  • Contul de profit sau pierdere (121)
  • Marfuri (371)
  • Produse finite (345)
  • Cheltuieli cu servicii bancare si asimilate (627)
  • Cheltuieli postale si taxe de telecomunicatii (626)
  • Cheltuieli privind energia si apa (605)
  • Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti (628)
  • Cheltuieli cu impozitul pe profit (691)
  • Cheltuieli cu impozitul pe venit si alte impozite (698)
  • Cheltuieli cu materii prime (601)
  • Cheltuieli cu materiale consumabile (602)
  • Cheltuieli cu obiecte de inventar (603)
  • Cheltuieli cu materiale nestocate (604)
  • Cheltuieli privind marfurile (607)
  • Venituri din vanzarea produselor finite (701)
  • Venituri din servicii prestate (704)
  • Venituri din vanzarea de marfuri (707)

Orice companie are nevoie de contabilitate, indiferent de dimensiunea activitatii sale economice, de aceea e aproape imposibil sa nu folosesti aceste conturi contabile. Chiar daca sunt numeroase, ele nu trebuie retinute pentru ca se gasesc in cadrul aplicatiilor si programelor contabile. Totusi, pe masura ce se lucreaza cu ele, unele conturi contabile ajung sa fie destul de usor de memorat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *